Академик Пловдив надви Мамбас само с точка в дербито под тепетата

Академик Пловдив записа драматична победа в първия мач за 2023 г. от ББЛ А група. В градското дерби от регион Юг, което се изигра тази вечер в Спортния комплекс „Сила“, тимът надви Пловдив Мамбас с 86:85. Победителите пропиляха преднина от 22 точки в хода на мача, но измъкнаха драматично успеха в края.

След този двубой Академик е с баланс 7-3, докато днешният му опонент е с 5-6.

Двубоят започна с ниска резултатност и чести смени на водачеството. Баскетболистите на Йордан Иванов обаче направиха серия от 12:0 в последните малко повече от две минути на частта и след края й дръпнаха с 27:13. Разликата в тяхна полза достигна 22 през втория период, но след това съперникът взе инициативата и на почивката намали за 35:45.

Натискът на Пловдив Мамбас се засили след паузата и след като тимът на няколко пъти почти заличаваше пасива си, преди решителната четвърт обратът вече бе факт – 61:58. Въпреки срива в играта си, Академик си върна водачеството в началото на последната част и поддържаше аванс от няколко точки. 12 секунди преди края символичните домакини намалиха само на 1, но не успяха да поведат отново.

Кръстомир Михов бе най-резултатен за победителите с 21 точки, като овладя и 13 борби. Дабъл-дабъл има и Махмут Давидов – 19 точки и 20 борби, а с 16 точки е Йоанис Кикрилис.

За Пловдив Мамбас по 26 точки реализираха Хайдар Баракат (9 борби) и Златомир Дончев (16 борби). Дилян Барбов добави 21 точки.