ББЛ наказа два клуба да играят без публика, спряха правата на баскетболисти

ББЛ наказа два клуба да играят без публика, спряха правата на баскетболисти

Дисциплинарната комисия към Българска баскетболна лига наложи сериозни санкции на Академик Пловдив А и Пловдив Мамбас. Поводът е инцидентът в първия мач помежду им от четвъртфиналните плейофи в регион Юг на ББЛ А група, който се проведе на 24 април в зала „Сила“.

Георги Инджов и Любослав Светославов са наказани с парични глоби и лишаване от състезателни права в първенството до края на сезона заради сбиване. Само Инджов взе участие в срещата, докато Светославов бе в публиката, но според правилника, дори в качеството си на зрител, лице, което е картотекирано в даден отбор, също подлежи на санкции при нарушаване на правилата.

Всеки от двата клуба пък ще трябва да изиграе следващите си два домакински мача без публика. Това означава, че вторият двубой помежду им, който е тази вечер от 20:30 часа в зала „Сила“ в Пловдив, ще бъде пред празни трибуни.

До момента Пловдив Мамбас води с 1-0 в серията, след като спечели първия мач с 80:74. Играе се до две победи от три мача.

Ето и пълните решения на ДК към ББЛ:

1. Наказва Георги Инджов от Академик Пловдив, на основание чл.21 от ДП на ББЛ  с глоба от 500 лева и лишаване от състезателни права в първенството на ББЛ до края на сезона.

2. Наказва Любослав Светославов от Пловдив Мамбас на основание чл.21 във връзка с чл.23 от ДП на ББЛ с глоба от 500 лева и лишаване от състезателни права в първенството на ББЛ до края на сезона.

3. Наказва БК Академик Пловдив, на основание чл.39 от ДП на ББЛ във връзка с чл.3 от ДП на ББЛ, с провеждане на две срещи без публика – следващите две срещи като домакин.

4. Наказва БК Пловдив Мамбас на основание чл.39 във връзка с чл.3 от ДП на ББЛ с провеждане на две срещи без публика – следващите две срещи като домакин.