Трилър в Пазарджик! Хасково взе дербито срещу Хебър

Хасково победи Хебър с 90:85 в истинско дерби от регион Юг от ББЛ А група. Това бе първо поражение за сезона за Хебър, а резултатът изравни двата тима на върха с по 8 победи и една загуба до момента.

Победи в девети кръг на този регион постигнаха и Пловдив Мамбас, Вихър Айтос и Академик Пловдив А.

Всички срещи прие залата в Пазарджик, а успехите на Вихър и Академик изравниха и техния актив от 6-3.

Срещата между Хасково и Хебър бе гвоздеят в програмата и оправда очакванията с 12 смени на водачеството и 11 равенства за 40 минути. И двамата треньори разчитаха на по-къса ротация, заради важността на двубоя.

В първата четвърт още се показа, че никой няма да се откаже лесно и отборите вървяха кош за кош. Във всеки момент, в който изглеждаше, че един от двата състава взима преднина, другият настигаше. Почивката дойде при 51:47 за Хасково, а гостуващият тим взе преднина от 7 в началото на третия период.

Тя се запази така и в края на частта, а на старта на последната Хасково стигна и до двуцифрен аванс от 11. Някъде там именно момчетата на Янко Желев повярваха в успеха, и въпреки че Хебър се върна на няколко пъти до само 2 точки пасив, Хасково повече не изпусна водачеството.

Хебър спечели борбата, но направи повече грешки.

Хасково наниза 13 тройки, като с 25 точки и 11 борби се отличи Динко Христов. 23 точки и 10 борби отчете Ивайло Тонев, 22 вкара и Тихомир Желев. За Хебър 19 вкара Юлий Арабаджийски, 16 с 12 борби – Станислав Ваклинов, а пореден невероятен мач имаше Христо Бъчков с 28 точки и 18 борби.

Пловдив мамбас води от началото до края срещу 3.6.9. баскетбол, за крайната победа със 76:56.

27 точки за победата вкара Дилян Барбов, 14 с 14 борби добави Златомир Дончев. По 15 за 3.6.9. записаха Робърт Радев и Асен Попов.

Въпреки малката крайна разлика Вихър Айтос превъзхождаше през цялото време Раковски и победи със 72:65.

20 за победата вкара Константин Коев, 17 с 11 борби зобави Стоян Петков и 17 вкара Стоян Милчев. За Раковски 15 реализира Кристиян Русинов.

Академик Пловдив A разгроми Локомотив Пловдив със 105:58.

Академик игра с група от само седем баскетболисти, като шестима от тях записаха по 10 и повече точки.

С уникален трипъл-дабъл се отчете Кръстомир Михов – 24 точки и 22 борби и 10 асистенции.

За Локомотив 19 вкара Марио Юруков, а Николай Петков добави 17 и 10 борби.